Фестивал на езиците и изкуствата на Азия @ One More Kino, юни 2018

От основаването си през 1992 г. сдружение Урасенке България запознава българите с изтънчения и екзотичен свят на японската чайна церемония. Един изящен ритуал, с тръгването си по Пътя на чая човек поглежда на нея с нови очи и вижда истинската ѝ красота. Тя се крие не само в движенията или предметите, с които се приготвя чая, нито пък в цветята и калиграфския свитък, с които сме украсили стаята, а и във философията, която ги изпълва.

За баща на модерната чайна церемония се смята Сен но Рикю. Веднъж учениците му го попитали: "В какво е тайната на пътя на чая?". Той им отговорил: "Те са няколко: приготви чай така, че гостите да получат удоволствие, постави въглените така, че бързо да закипи водата, постави цветето така, че да изглежда като живо, лятото създай усещане за прохлада, а зимата за топлина, ела малко по-рано от уговореното време, приготви чадър дори да не вали, разтвори сърцето си за всеки един от гостите си." Точно идеята за гостоприемството и за сближаването на хората чрез чаша чай е залегнала в основите на Пътя на чая.

Всичко в чайната церемония има да цел да покаже уважение към госта и да се постигне хармония, чистота и покой в мислите и в сърцата. Хармония - това е самата атмосфера в чайната стая, където навсякъде се чувства дъханието на вечността. Цялата обстановка сякаш ни призовава да се откъснем от ежедневието си и да достигнем състояние на равновесие. Домакинът се е погрижил всички предмети да са правилно подбрани, за да се постигне това усещане. Уважението предполага чистосърдечие и добри отношения между хората. Казано е: "Този който влиза в чайната стая трябва да преодолее в себе си чувството на превъзходство."

Чистотата трябва да бъде навсякъде - както в чувствата, така и в мислите. Затова домакинът изчиства всеки един от чайните прибори пред госта. Това не е защото те на са изчистени до блясък предварително. По този начин той духовно пречиства сърцето си. Покоят се постига чрез постоянно прилагане на предишните три принципа хармония, уважение и чистота.

Далеч от света, слял се с природата, освободил се от материалното и пречистен с душа, отворена за света, човекът, който прави и пие чай в съзерцание се доближава до състоянието на духовен покой. Макар и да звучи странно, този покой става още по-дълбок, когато друго човешко същество влезе в микрокосмоса на чайната стая и се присъедини към домакина в неговото съзерцание на чашата чай.

В чайната церемония се употребява т.нар. чай матча. Той представлява най-фини листенца зелен чай, изсушени и стрити на прах. От древността се е употребявал с медицински цели - матча е мощен антиоксидант, ободрява и съдържа някои важни микроелементи. Първоначално дзен монасите са го пиели, за да останат будни по време на дългите си медитации. След това е станал популярен сред аристокрацията. И до днес той е един от най-скъпите чайове, а самата чайна церемония е елитарно изкуство.

На 5ти Юли от 17 до 21 часа гостите на фестивала "Изток в парка" ще имат възможност да наблюдават демонстрация на чайна церемония Рюрей - единствената, която се провежда на маса, а не на рогозки татами. Желаещите ще могат да се включат в кратък уъркшоп, в който да усвоят основни за всички чайни церемонии движения и да опитат от чая матча. Повече информация за Урасенке България можете да откриете на сайта www.urasenke-bulgaria.net/ и на тяхната Facebook страница www.facebook.com/Urasenke.Bulgaria.